Wij houden rekening met kinderen van alle leeftijden. Voor de kleinere gasten (tot ca. 10-11 jaar) is er een superleuke speurtocht uitgezet. Deze speurtocht vertelt het verhaal van Simon Mokkelaar, de botersmokkelaar, en over veldwachter meneer Knevel, die Simon wil vangen. De smokkelroute wordt gevonden door middel van foto’s en onderweg worden er slimme vragen gesteld. Ondertussen wordt ook kinderboerderij ‘Het Hertenkamp’ bezocht. Na terugkomst kan er bij De Sluis worden gespeeld in het speeltuintje!
De speurtochten worden georganiseerd door natuur- en milieucentrum de IJzeren Man
Het konijn Snuffie wijst je de weg door het bos, over de zandvlakte, de heide, de vennen, langs het beekje in het IJzeren Man gebied en door de tuin van het NMC. Het Snuffiepad kun je eenvoudig lopen door de bordjes van Snuffie te volgen. Ook zijn er tijdens de wandeling diverse leuke opdrachten. In totaal 15 stuks, maar je hoeft ze niet allemaal te doen. Met de inhoud van de tas kun je de opdrachten eenvoudig uitvoeren en leert de jeugd op deze manier de natuur beter te ontdekken. Deze tas met zoekkaarten en andere materialen mag je mee naar huis nemen.
Het Grenspark Kempen ̴Broek was vroeger een geliefd gebied om etenswaren te smokkelen. In de bossen en tussen de moerassen was genoeg verstopplek om uit de handen van de grenswachter (commies) te blijven.
De kinderen gaan als smokkelaar of commies op pad met een pungel. In de pungel zitten de materialen die je nodig hebt als smokkelaar: smokkelwaar (eieren), kaarten, kompas, pet, verrekijker en boorschaar. Als na afloop de eierschalen niet zijn gebarsten, ben je een goede smokkelaar en krijg je een sticker!
Deze activiteit wordt zelfstandig uitgevoerd, onder begeleiding van een volwassene, en niet begeleid door het centrum.
De laatste graaf van Horne heette Philips, hij was ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Hij woonde in Weert en ging vaak op reis. Dat deed hij met een paard en bewapend met zwaard, pijl en boog. Onderweg lagen vaak struikrovers op loer en moest je altijd op je hoede zijn. Jonkvrouwen bleven meestal in het kasteel; ook daar was het vaak spannend.
De kinderen gaan als schildknaap op pad met allerlei spullen die een ridder nodig heeft. Onderweg doen ze opdrachten die nodig zijn om een goede jonkvrouw te zijn en om tot ridder geslagen te worden. Als na afloop alle materialen compleet worden ingeleverd, ben je een geslaagd als ridder!
Het IJzeren Man gebied maakt deel uit van het Grenspark Kempen ̴Broek. Het kent verschillende, gevarieerde en interessante landschappen: vennen, plassen, heide, naaldbos, loofbos en moeras. Elk met zijn eigen specifieke planten, dieren en ontstaansgeschiedenis.
Wilt u een excursie of een gezellige wandeling in het IJzeren Man gebied, of wilt een ontdekkingstocht in het Zintuigenpark Weert? Dat kan onder begeleiding van een deskundige gids van een Verkenner van Kempen ̴Broek.
Het gebied is dankzij een uitgebreide padenstructuur goed toegankelijk. Voor rolstoelers is een verhard pad aangelegd. U kunt zelf de duur van de wandeling aangeven.